Alt

Soorten trekhaken

Er zijn verschillende soorten trekhaken. Je hebt de vaste trekhaak, de afneembare trekhaak en de wegdraaibare trekhaak. Elk soort heeft zijn voor- en nadelen. Allereerst is het handig om het maximale trekhaakgewicht van uw auto te checken. Dit staat vermeld op het kentekenbewijs. Niet elke auto mag namelijk een aanhanger trekken, maar het kan zijn dat uw auto wel een fietsendrager mag trekken, omdat dat een stuk lichter is.

Vaste trekhaak

De vaste trekhaak zit permanent aan je auto gevestigd. Hij is het meest geschikt voor mensen die de trekhaak regelmatig willen gebruiken. Daarnaast is het ook de goedkoopste optie.

Afneembare trekhaak

De afneembare trekhaak is ideaal voor mensen die de trekhaak af en toe willen gebruiken. Vaak wordt deze trekhaak gekozen door mensen die het geen mooie toevoeging vinden aan de auto.

Soms is het noodzakelijk om voor een afneembare trekhaak te kiezen. Dit is het geval als de kogel van de trekhaak voor de kentekenplaat komt.

Als uw auto over parkeersensoren beschikt, kan het zijn dat de sensoren de trekhaak als obstakel zien, waardoor de auto een alarmsignaal afgeeft. In dat geval kunt u beter voor een afneembare trekhaak kiezen. Zo kunt u de parkeersensoren tijdelijk uitzetten, wanneer u gebruik maakt van de trekhaak.

Wegdraaibare trekhaak

De wegdraaibare trekhaak is een mooie combinatie van een trekhaak die eenvoudig te gebruiken is en die het design van de auto niet belemmert. Als u de trekhaak niet gebruikt, kunt u hem eenvoudig wegdraaien achter de bumper, zodat hij niet meer zichtbaar is. Hij is niet beschikbaar voor elke auto, omdat niet elke auto de benodigde ruimte heeft achter de bumper.

Trekhaak kabelsets

Wanneer u er voor kiest om een trekhaak aan te schaffen, zult u deze met een kabelset moeten aansluiten op de auto. De 7-polige- en de 13-polige kabelsets worden het meest gebruikt.

7-polige kabelset

De 7-polige kabelset voorziet alleen de basisverlichting, namelijk: richtingaanwijzers, achterlichten, remlichten en mistlampen. Dit is voldoende voor fietsendragers. Over het algemeen zijn fietsendragers uitgerust met een 7-polige stekker. Dit geldt ook voor oudere aanhangers, boottrailers of paardentrailers.

13-polige kabelset

De 13-polige kabelset heeft extra polen, die onder andere gebruikt worden voor de achteruitrijverlichting en continu stroom. Je hebt continu stroom nodig voor bijvoorbeeld de binnenverlichting, de accu en de koelkast in caravans.

Sinds 10 juli 2011 is het bij wet verplicht voor nieuwe aanhangers, trailers en caravans om een achteruitrijverlichting te hebben. Tegenwoordig zijn deze dus standaard uitgerust met 13-polige stekkers.

Verloopstekkers

Als u de 7-polige kabelset wilt aansluiten op een 13-polige stekkerdoos kunt u gebruik maken van verloopstekkers. Je hebt ook verloopstekkers voor een 13-polige kabelset die je op een 7-polige stekkerdoos kunt aansluiten.

Meer informatie nodig?

Neem contact op voor meer informatie of vraag een offerte aan.

Offerte aanvragen